bebek gelişimi, ay ay bebek gelişimi, aydan aya bebeklerdeki gelişim

7 Aylık Bebeğin Gelişimi

Bebekler büyüdükçe dünyalarıda onlarla beraber gelişir büyür yavaş yavaş anlam kazanır. Bebekler 7 aylarına geldiklerinde yaşamları daha da hızlanacak, daha da hareketli bir hal alacaktır. Fiziksel, zihinsel, dil ve mantık gelişiminde önemli değişiklikler gözlenecektir.bebek gelişimi, ay ay bebek gelişimi, aydan aya bebeklerdeki gelişimAncak burada şunu hatırlatmak gerekir. Bu bahsedilen değişiklikler bebekten bebeğe farklılık gösterir. Bazı bebekler 6 aylıkken 7 aylık bebek gelişimi gösterebileceği gibi bazıları 8 aylıkken henüz 7 aylık bebek gelişimi aşamasında olabilirler. Bu durum ne artı, ne eksi bir durumdur. Ciddi bir gelişim bozukluğu olmadığı sürece endişe etmek gereksizdir..

Bu ayda bebeğiniz elleri ve dizleri üzerine durabilecek, ileri ve geri hareket etmeye çalışacaktır. Hatta bazı bebekler bir miktar başaracaktır. Böyle bir girişimde bulunan bebeğinize yardımcı olmalı bu mücadelede onu yalnız bırakmamalısınız. Çünkü ilk emekleme girişimleri sırasında bebeklerde güvensizlikler yaşanabilir. Yaşadığı güvensizliği rahatlıkla görebilirsiniz.

Ama bu durum geçicidir. Bebek bir süre sonra yapabildiğini görecek ve güvensizlik ortadan kalkacaktır.

Emekleme bebekten bebeğe farklı stillerde olabilir. Bazı bebekler önce geri geri gider. Bazıları popolarının üzerine sürünerek hareket ederler. Ama sonuçta hepsi doğru şekilde emeklemeye başlarlar. Bu ayda bebeğinizden emeklemesini kesin olarak beklemeyin. Yukarıda da söylediğimiz gibi bu ay ilk girişimler görülecek, emekleme daha çok ilerki aylara kalacaktır.

Yine bu ayda bebekler dışarıya merak salarlar. Bulunduğu odanın veya evin dışına çıkmak isteyebilirler. Hava uygunsa bebeklerin bu isteklerini yerine getirmelisiniz.

Bebeğin oturabilme becerisi ay sonuna doğru iyice gelişir. Ama desteksiz oturtmak için yine de erkendir. Çünkü bir anda sırt üstü düşüp kafasını yere vurma tehlikesi vardır. Bu sebeple her zaman arkasına bir minder veya yastık koyarak desteklemelisiniz.

Oturduğu yerde ileriye rahatlıkla uzanabilir ve oyuncağını alabilir. Sağa sola hareket eder. Birkaç dakika sonra oturduğu yerden bir metre uzağa bir şekilde gitmiş olabilir.

Uykusunda pek bir değişiklik gözlenmez. Ama beslenme alışkanlığı ek gıdalara başlamasıyla birlikte küçük değişiklikler gösterebilir.

Parmaklarını daha iyi kullanır, ama parmaklarıyla küçük bir nesneyi henüz tutamaz.

Diş hareketlilikleri gelişir, ellerini veya oyuncaklarını ağzına götürür. Sanki öfkeli gibi ağzına götürdüğü şeyleri ağzıyla sıkmaya çalışır. Bu huzursuz tavırlar diş hareketliliğinden kaynaklanır. Silikon dişikler bu dönemde çözüm olabilir. Eline salatalık ve havuç gibi sebze ve meyveler vermek yine iyi olacaktır.

Dil gelişimi değişiklik gösteren bebek 7 ayında sizi daha iyi anlayacaktır. Ama kelimelerle değil tonlamalarla anlar. Örneğin hayır dediğinizde ses tonunuzdan bunu anlayabilir.

7 aylık bebekler artık görmediği nesnelerin yok almadıklarını anlar. Örneğin kapıdan başınızı uzattığınızda biraz sonra bunu tekrar yapmanızı bekler. Yine kaybettiği bir oyuncağı arayabilir. Gördüğünde oyuncağını tanır. Battaniyenin üstündeki oyuncağı battaniyeyi çekerek alabileceğini kestirebilir. Bu durum neden-sonuç ilişkisi kurma yeteneğinin geliştiğini göstermektedir.

7 Aylık bebek gelişimi  dönüm noktaları

Konuşmaları ses tonundan anlar.

Aynadaki görüntüyle oynar, elini vurur.

Emekleme çabaları görülür ama henüz emekleyemez bunun yerine sürünür

 Ellerinni ve dizlerinin üstüne durur.

İlk dişlerini çıkarmış olabilir.

İki aline iki farklı nesne alarak tutabilir. Bunları birbirine vurarak ses çıkarabilir

Parmaklarını daha iyi kullanır.

Desteksiz oturabilir ama siz yine de tedbirli olunuz.

Gzöden kaybolan nesnelerin veya kişilerin kaybolmadığını anlar.

Sesleri taklit etmeye devam eder, çıkardığı sesler çoğalır.

Kendi ismini iyice tanır, hatta konuşulan cümle içinde kendi adının geçtiğini anlayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir