basedow graves rahatsızlığı, basedow graves nedir, basedow graves tedavisi

Basedow Graves Rahatsızlığı Nedir?

Basedow Graves rahatsızlığı, troid bezinden salgılanan hormonlardan dolayı meydana gelmektedir. Çoğunlukla genetik olabilmektedir. Aynı ailede bu hastalık geçmişine sahip birçok kişi bulunmaktadır. Genetik faktörünün dışında da, ağır şartlarda yaşanan stresler, kaza ya da bazı ilaç yan etkileri olarak da karşımıza çıkan bir durumdur. Bu yan etkiler Basedow Graves hastalığının ilerlemesine sebep olmaktadır. Otoimmün hastalıklar olarak karşımıza çıkan bu durum bazı hastalıkların da birbirini tetiklemesi yoluyla karşımıza çıkabilmektedir.basedow graves rahatsızlığı, basedow graves nedir, basedow graves tedavisiBasedow Graves hastalığının ortaya çıkarılmasını sağlayan şikayetler, derinin pul pul dökülmesi, çarpıntı, kilo kaybı yaşanması, guatra bağlı olarak yutkunma problemleridir. Ellerin titremesi çok yaygın olarak hastalık belirtilerinde gözlemlenmektedir. Cildin terlemesi ve sürekli nemli gibi durması da Basedow Graves rahatsızlığından şüphelenilmesine yetecek bir bulgudur. En belirgin hastalık şikayeti ise, gözde meydana gelen çeşitli rahatsızlıklardır. Görme kaybı oluşacak derecede gözlerin bozulması, gözlerin bulanıklaşması ve hastalığın ilerleyen evrelerinde ise, gözlerin yuvalarından çıkarak dışarı doğru büyümesi gözlenebilmektedir. Bu durum ile kendini belli eden Basedow Graves rahatsızlıklarında son evreye gelinmiş ve acilen tedavi altına alınması gerekmektedir.

Basedow Graves hastalığının tanısının konulması için hastadan bazı tetkikler istenmektedir. Bunların en başında kan tahlilleri gelmektedir. kan tahlilinde, T3 ve T4 değerlerine bakılmaktadır. Bu değerlerin yüksek oranda çıkması, TSH hormon değerinin ise düşük oranda çıkması Basedow Graves bulgusuna örnektir. Kalsiyum ve fosfat düzeylerine de bakılmaktadır. Basedow Graves hastalığında kalsiyum değerlerinde yükselme görülürken, kolestrolda ise düşüşler meydana gelmektedir.

Kan testlerinde birtakım bulgulara rastlanıldıktan sonra, ultrason değerleri de göz önüne alınmalıdır. Tiroid ultrasonu, tiroid sintigrafisi ile Basedow Graves hastalığının tanısı yapılmaktadır. Tiroid ultrasonu ile beraber nodülün yeri belirlenerek ve kanlanma durumuna bakarak, cerrahi müdahale ile iç bölgenin temizlenmesi gerekmektedir. Daha küçük boyutlu ve iyi huylu olan kitlelerde ilaç tedavisi anında bu rahatsızlığı geçirebilmektedir. Cerrahi tedavi ise, daha kapsamlı ve dikkatli şekilde yapılmaktadır. Radyoiyot tedavisi ise, tek başına kullanılmamaktadır. Ya ilaç tedavisi ile birlikte ya da cerrahi operasyondan sonra ameliyat gören yerin kurutulup bir daha kitle oluşumunun yaşanmaması adına kullanılan bir yöntemdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir