Bilgisayar Oyunları Stratejik Düşünmeyi Sağlıyor

Eskiden çocuklar sokakta oynar, yaz kış demeden dışarıda arkadaşları ile zaman geçirirlerdir. Ancak şuanda teknolojinin gelişmesi ve ucuzlaması sebebiyle artık çocuklar sokakta oynamak yerine bilgisayar başında oyun oynamayı tercih ediyorlar. Teknoloji çağında yaşadığımızı düşündüğümüzde ve bundan sonrada daha da fazla teknolojik cihazın piyasaya sürüleceğini düşündüğümüzde çocukların dijital dünyadan uzak kalmalarının imkansız olduğunu görmekteyiz. Birçok kişi bilgisayar oyunlarının şiddete özendirdiğini, tembelliğe sebep olduğunu ve zeka açısından olumsuz olduğunu savunuyordu. Nitekim yapılan araştırmalarda bilgisayar oyunları stratejik düşündürüyor sonucu elde edilmiştir. Tabii elde edilen bu sonuç oyunların hepsi için geçerli değildir. Ancak genel anlamda ele aldığımızda özelliklede savaş, bir yerleri ele geçirme, bir görevi tamamlama gibi özellikleri bulunan oyunların stratejik düşünmeyi zorunlu kıldığını düşündüğümüzde zeka üzerindeki olumlu etkisini görmekteyiz.bilgisayar oyunları stratejik düşündürüyor, bilgisayar oyunları zekayı geliştirmektedir, bilgisayar oyunlarının faydaları

Örneğin; bir bilgisayar oyunun amacı bir adayı ele geçirmek olsun. Bu adayı ele geçirmenin birçok farklı yolu bulunabiliyor ve en mantıklı yolu bulmak zafere ulaşmayı sağlıyorsa çocuklar bu yolu bulabilmek için birçok varsayımda bulunuyor ve tercih edecekleri yolları belirleyip göreve başlıyorlar. Bir oyun içinde de olsa taktik geliştiren çocuklar gerçek hayatlarında bir sorun ile karşılaştıklarında o sorun ile baş edebilmek için farklı alternatiflere ister istemez yöneliyorlar ve çözüme ulaşmak için birçok yol buluyorlar. Bu açıdan bakıldığında bilgisayar oyunları zekayı geliştirmektedir sonucu çıkartmamak görmezden gelmek olur.

Dijital dünya ile gerçek dünyayı kıyasladığımızda da aslında her şey birer oyundur. Gündelik hayatta sabah kalkıp kahvaltı etmek, işe gitmek, işten gelmek vb. her şey büyük bir oyunun parçasıdır. Bu nedenle bilgisayar oyunlarının faydaları bu gerçek oyunda başarılı olmanın birer simülasyonudur diyebiliriz. Bırakın çocuklarınız kendilerini geliştirmek için bilgisayar oyunları oynasınlar. Onların oyun oynamalarını engellemek yerine onlara yarar sağlayabilecek, gelişmelerinde faydalı olabilecek oyunlara yönelmelerini sağlayın. Engellemek yerine yönlendirmek her zaman için daha iyidir. Hatta çocuğunuzun yeteneği var ise sadece oyun oynamak değil aynı zamanda o oyunların nasıl ortaya çıktığını araştırmasını, kod yazmayı öğrenmesini, grafik tasarımı yapmayı öğrenmesini vb. teşvik edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir