endometrial hiperplazi ne demek, endometrial hiperplazi belirtisi, endometrial hiperplazi kimlerde görülür

Endometrial Hiperplazi (Rahim İç Zarı Kalınlaşması) Nedir?

Endometrial hiperplazi, endometrium olarak adlandırılan rahim içindeki zar dokusunun gereğinden fazla kalınlaşması durumudur. Halk arasında ”rahimde kalınlaşma” olarak bilinen endometrial hiperplazi, rahim kanseri gelişiminde oldukça etkilidir.endometrial hiperplazi ne demek, endometrial hiperplazi belirtisi, endometrial hiperplazi kimlerde görülürEndometrial Hiperplazi Belirtileri Nelerdir?

Endometrial hiperplazi yaşayan kadınlarda en çok görülen belirti düzensiz adet kanamalarıdır. Bu kanamalar çoğu zaman 40 yaş üzeri kadınlarda görülmektedir. Bunun yanı sıra risk altında olan kadınlar da bulunmaktadır. Obezite sorunu olan kadınlar, östrojen hormonunun vücutta gereğinden fazla birikmesi nedeniyle endometrial hiperplazi konusunda risk sınıfına girmektedir.

Endometrial Hiperplazi Tanısı Nasıl Konur?

Endometrial hiperplazi tanısı konulması için ultasonografik görüntüleme tekniği kullanılmalıdır. Hasta şüpheli bir belirti gördüğünde hekime başvurmalıdır. Yapılacak ultrasonografi esnasında rahim içi zarının kalınlaştığı görülebilmektedir. Ancak kesin bir tanı konulması için rahim içinden doku alınarak patolojik inceleme yapılması gerekir. Rahim içinden doku alınması işlemi ise ”endometrial biopsi” olarak adlandırılır.

Endometrial Hiperplazi Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Endometrial hiperplazi sorunu yaşayan kadınların tedavisinde, hastalığın derecesine ve kişinin çocuk istemine bakılmaktadır. Basit bir hiperplazi söz konusu ise, ağız yoluyla alınan haplarla tedavi mümkündür. Bu tedavi 3-4 ay sürmektedir. Tedavi tamamlandığında ikinci kez biopsi işlemi uygulanarak hastalığın tedaviye cevap verip vermediği incelenir.

Eğer hiperplazi ilerlemiş ve kansere dönüşme ihtimali yükselmişse, cerrahi operasyon düşünülebilir. Ancak histerektomi adı verilen bu operasyonda rahim alınacağı için, hastanın çocuk istemi olup olmadığı oldukça önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir