otizmli çocuklara tuvalet eğitimi, çocuk tuvalet eğitimi, tuvalet eğitimi verme

Otizmli çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Tuvalet eğitimi birçok aile için zor bir süreçtir. Bu süreci nasıl planlayacaklarını, ne yapacaklarını ve nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Ebeveynler olarak, bir çocuğa tuvaleti nasıl kullanacağını öğretmeye karar verdiğimizde, onların talimatlarına ve sinyallerine uymalıyız. Bu dönem bazen çok kolay ilerlese de bazen birçok insan için kabus olur. Tuvalet eğitimine başlarken sadece çocuğun kendini hazır hissetmesi değil, ebeveynin de hazır hissetmesi önemlidir.otizmli çocuklara tuvalet eğitimi, çocuk tuvalet eğitimi, tuvalet eğitimi vermeEbeveyn olarak,

Çocuğumun kıyafetlerini sık sık değiştirmeye istekli miyim?

Bebeğim herhangi bir ortamda sızdırırken sakin ve destekleyici olabilecek miyim?

Çocuğumu zorlamadan ritmine devam edebilecek miyim?

Çocuğumun ihtiyaçlarını karşılamak için gereken ilgiyi gösterebilecek miyim?

Ayrıca çocukların belirli ön koşullara sahip olmasını beklerler. Bunu yapmak için, çocuktan gelen sinyalleri takip etmeleri gerekir. Bir çocuğun verdiği en önemli ipucu mahremiyet duygusudur (perdenin arkasına mı saklanıyor – bir kapının arkasına kakasını yaparken mi?) Ve çocuğun fizyolojik durumu (uyandığında kuru mu uyanıyor? Ya da ne kadar kuru mu uyanıyor?) gündüz kalıyor mu) çocuğumuzun hazır olup olmadığını bize gösteriyorlar.

Bu sorulara cevabınız EVET ise tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.

Otizmli bir çocuk için ne yapmalıyız?

Unutmamalıyız ki her çocuk benzersizdir ve her çocuğun farklı bir öğrenme stili vardır. Bu, farklı gelişim özelliklerine sahip otizmli çocuklar için de geçerlidir. Herkesin farklı gelişim özellikleri vardır ve herkes farklı öğrenir. Ebeveynler olarak çocuğumuzun kişiliği ve güçlü yönleriyle ne kadar çok ilgilenirsek bu süreç o kadar kolay olacaktır. Bu süreçte bakıcı ve bakıcıların sakin kalması ve çocuğun rahat etmesini sağlaması çok önemlidir.

Tuvalet eğitiminden önce, bebek bezinin kaybolduğunu anlamak ve tuvalet ile bağlantı kurmak için bebek bezi çantasının ucunun birlikte atılması gerekir. “Bitti” demeli ve asla bebek bezine geri dönmemelisiniz.

Çocuğunuzun 2 yaşından büyük olması, gün içerisinde 1 saat kuru kalması tuvalet becerisi için önemlidir ve buna çocuğun hazır bulunuşluğuna göre karar verilmelidir.

Ayrıca çocuktan gelen diğer sinyalleri de dikkate almanız gerekir. Örnek olarak: Çocuğunuz konuşmaya başlarsa ve tuvalete geldiğinde kendini “çiş nasıl” gibi kelimelerle sözlü olarak ifade eder; Öte yandan, henüz konuşmaya başlamamış, ancak tuvalete gittikten sonra size altını gösteriyorsa veya tuvalete bakıyorsa, bakıcı bunun kendisini rahatsız ettiğini bebeğin yüzüne bakarak anlayabiliyorsa, bunlar olabilir. Bebeğin tuvalet eğitimine başlamak için bakıcıya gönderdiği önemli sinyaller olarak kabul edilir. Bu sinyalleri ve ipuçlarını tuvalet eğitimine başlamak için ön koşullar olarak tanımlayabiliriz.

Tuvalet eğitimi sırasında görsel ipuçlarını kullanmak çocuğunuz için önemli bir hatırlatma olabilir. Bu görsel ipucu, çocuğunuzun tuvalete gittiğinin bir resmi veya sadece bir klozetin resmi olabilir. Çocuğunuzdan bir sinyal gördüğünüzde, fotoğrafını çekip tuvalete götürüp “İşeme zamanı” demeniz önemlidir. Net olmak, kısa cümleler kullanmak ve resmi, çocuğunuzun görmesi için tablonun yan tarafına yapıştırmanız önemlidir.

Çocuğa uygun öğretim yöntemi belirlenmelidir (görsel araçlar, videolar, tablo kullanımı, modelleme).

Bu süreçte kazalar meydana gelebilir. Kıyafet değiştirirken tutarlı olmak ve her zaman banyoda değiştirmek önemlidir. Bu, çocuğunuzun idrar-tuvalet bağlantısını kurmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun tuvalet eğitimi sırasında kendini güvende hissetmesi önemlidir. Bazen bir yetişkine ihtiyaç duyarlar ve bazen en sevdikleri oyuncak onları iyi hissettirebilir. Çocuğunuz tuvaleti kullanmakta isteksizse, çocuğun kendini daha iyi hissetmesi için lazımlığı oturma odasına veya odaya taşıyabilirsiniz. Burada 5 dakikadan fazla oturmamanız gerektiğini unutmayın.

Gece yatmadan en az 2 saat önce yiyecek ve sıvı alımı kesilmelidir.

Çocuğunuzun iyi bir tuvalet zamanı geçirmesine izin verin; En sevdiği oyuncaklar, aktiviteler veya şarkılar konusunda ona yardım edebilirsiniz. Olumlu deneyimler çocuğu motive eder ve öğrenmeyi hızlandırır.

Bazı çocuklar işerken hissetmeyebilirler. Bu bize duyusal işleme ile ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor ve ebeveynler olarak bunu takip etmemiz zor olacak. Süreci kolaylaştırmak ve fiziksel olarak hissetmek için çocuğunuzun bir süre bebek bezi ile evde dolaşmasına izin verebilirsiniz.

Tuvalet eğitimi birkaç adımı içerir. Çocuğunuz motor planlama ve organizasyon becerilerinde zorluk çekiyorsa, tuvalet eğitiminde zorluk yaşayabilirsiniz. Görsel destek burada yardımcı olacaktır. Bunun için puan kartları alabilir veya çocuğunuzun tuvaletinin adım adım fotoğrafını çekip tuvaletin yanına asabilirsiniz.

Görsel desteğin yanı sıra bu süreçte Sosyal Hikayeleri de kullanabilirsiniz. Bir çocuğun günlük hayatından sosyal hikayeler oluşturulabilir. Tuvalet eğitimi sırasında çocuğunuzun dilinde basit bir tuvalet kullanım hikayesi oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzun sosyal hikayesinde kullanacağı tuvaletin fotoğraflarını çekip hikayeye ekleyebilirsiniz. Öyküde olumlu bir dil kullanmak ve süreci detaylı bir şekilde anlatmak çocuğunuzu hem motive eder hem de kafasındaki süreci daha iyi anlamasına yardımcı olur. Çocuğunuzla birlikte oluşturduğunuz bu hikayeyi her gün okuyabilir ve öğrenme sürecini güçlendirebilirsiniz.

Tuvalet eğitimini karmaşıklaştırmamak için çocuğunuzun bireysel özelliklerini dikkate almalısınız. Çocuğunuzun sıcağa, soğuğa veya sese nasıl tepki verdiği önemlidir. Belki soğuk olduğu için lazımlığa oturmak istemiyor, o zaman ebeveyn olarak siz daha iyi bir çözüm bulabilirsiniz. Belki bir kapakla kaplayabilir veya biraz tuvalet kağıdı koyabilirsiniz. Çocuğunuz seslere duyarlıysa, çocuk tuvaletten çıktıktan sonra sifonu çekmek çözüm olabilir. Aksi takdirde çocuğunuz tahrik olur ve siz ebeveyn olarak bu süreci istemeden sabote edersiniz.

Ödül, çocuğunuzun sevdiği ve onları motive eden yiyecekler veya öğeler olabilir. Ödül, başarının hemen ardından verilmelidir. Bir öpücük, en sevdiğiniz yapıştırıcı, bir kalıp çikolata veya bir alkış olabilir.

Karmaşık süreçlerde psikolojik hazırlık ve olumlu deneyim, daha rahat bir sürece katkıda bulunur. Tuvalet eğitimi sürecine bütüncül bir bakış açısıyla baktığımızda, çocuğun bu süreci olumlu bir deneyimden öğrenebilmesi için kesinlikle baskıcı ve cezalandırıcı yöntemlerden uzak durması gerekir. Stresli yaşantılar öğrenme sürecini olumsuz etkileyebileceği gibi, süreç bitmeden davranışın neden olduğu kaygı nedeniyle terk edilmesi ve bakıcı ile güven ilişkisinin kopması gibi olumsuz sonuçlara da yol açabilmektedir. Aşağılanma ve güvensizliğin en büyük kaynağı erken çocukluk dönemindeki “kendime hakim olamıyorum” duygusudur. Tuvalet en temel ve gerekli vücut işlevlerinden biri olduğu için, çocuğun ilk öz kontrol duygusunu geliştirdiği bu dönem, çocuk için hassas bir dönemdir, bu nedenle tuvalet eğitiminin çocukların gelişiminde önemli bir dönüm noktası olduğunu göz önünde bulundurarak, süreci nasıl kontrol ettiğiniz, çocuğun gelecekteki deneyimlerinde de uzun bir yol kat edecektir. Bu sayede aileler çocuğu korkutmadan, cezalandırmadan bu süreci doyum, mutluluk ve başarı sürecine dönüştürebilmektedir. Her şeyden önce, hazır olma ve zamanlamayı doğru bir şekilde belirleyen çocuk; daha sonra ailenin bireysel özelliklerini dikkate alarak bir program hazırlamak; Son olarak, çocuğunuzu suçlu hissettirmeden sabırlı, pozitif ve tutarlı davranarak süreci mutlu edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir